"Zabrana kupovanja kripto valuta u BiH"

Pozdrav,

Pokusao sam da dodam pare na https://advcash.com/en/ medjutim kao i obicno morao sam kontaktirati banku da mi otkljuca online placanje.

Inace, morao sam ih kontaktirati svaki put kad sam kupovao direktno na Binance, ali odjednom Binance javlja “Risk account detected”, pa se odlucih za AvdCash.

Ono sto me je iznenadilo je to sto je osoba iz banke rekla da je nedavno promjenjen zakon i da je zabranjeno kupovanje kriptovaluta iz BiH - tj. da mi ne moze otkljucati karticu.

Zahtjevao sam dodatne informacije i rekla je samo da ne moze nista reci detaljno, ali da ima u sluzbenom listu.

Pretpostavljam da je to ovdje -> http://www.sluzbenilist.ba.

Banka je Raifaisen.

Da li je neko cuo za tu vijest?

Laz. Moze biti iskljucivo interna odluka banke (koja ima upitno zakonsko uporiste), nikako zakon.

4 Likes

Ja bi na tvom mjestu zatvorio racun u toj banci iz protesta i otvorio u nekoj drugoj gdje imas slobodu da radis sa svojim novcem sta god zelis.

5 Likes

Zvao sam ih ponovo i to sam im i rekao da cu uraditi.

Trazio sam da mi daju konkretnu referencu tog zakona, ali je pocela da opet govori "po zakonu u BiH nije dozvoljeno kupovati kripto valute " i nista konkretno da kaze.

Bas sam razocaran u Raifaisen.

4 Likes

Ne bas “sta god zelis”, ali kupovina kriptovaluta definitivno ne pada pod zakonski poznata ogranicenja.

Sa UniCredit mislim da mozes ocekivati slicnu “poslovnu politiku”…

1 Like

Zvao sam Unicredit i rekli su mi da posaljem mejl, sto sam i uradio. Kad dobijem odgovor dodam ovdje.

Usput, ako ima neko da preporuci banku u kojoj nema tih limita.
Bitno je isto ako kupujes da ih ne moras zvati svaki put da ti odobre.

1 Like

Ja sam već par puta uspio kupiti USDT na WhiteBit sa Sparkasse banke!

Nerado reklamiram banke, jer u principu su one sve iste, ali nisam imao slučaj da sparkasse blokira sredstva na način kao što je to Unicredit, Raiffaisen i drugi.

1 Like

Upravo isto su mi rekli od rjeci do rjeci na Unicredit banci. Ja sam kupovao preko servisa https://switchere.com/ i cim sam spomenuo da je rjec o kripto valuti dobio sam taj odgovor.

Ima dosta banaka koje neće blokirati sredstva, a definitivno banka koja mi bude blokirala transfere će izgubiti klijenta.

Niste svjesni koliko njima klijenti trebaju, tako da najgore mi je vidjeti nekoga ko ne razumije koliko je lako preći u drugu banku i osjetiti nešto pozitivno.

To sam osjetio kada sam dizao kredit, u svojoj banci dobio 6,6% kamatnu stopu, kada sam u drugoj banci rekao da ću preći kao klijent ako mi spuste ispod 6,6%, dobio sam 6%.

Istu ponudu sam nazad vratio svojoj banci i rekao da idem kao klijent iz nje ako ne budu dali manje od 6%… i tako završim na 5.8% :slight_smile:

Long story short, nebojte se tražiti svoje prava pogoto kao klijent, zato je konkurencija tu!

7 Likes

Ne postoji jasan zakon za kripto valute u suštini za oporezivanje vezuju se za klasičnu berzu… U Srbiji će tek oko nove godine da se donese jasan zakon za kripto valute ni tamo nije jasno definisano koliko je oporezivo kod nas je 12% ali ni to nije stvar banka ne želi da pusti transfer jer nas US i dalje tretira kao zemlje visokog rizika…

reci da ces kupovati dollar.

Ma mjenjaj banku, treba ti sat vremena da uradiš sve :smiley:

2 Likes

Danas sam otisao u nlb banku da uplatim novac na bcx mjenjecnicu i nema sanse neda ova blagajnica kaze to je firma…i nista od kupovine…ima li ijedna mjenjacnica gdje prihvacaju bih da mogu uplatit i isplatit novac…molim za odgovor hvala unaprijed

Nema pravo da ti to uradi, naravno da je sasvim legalno uplatiti nesto na racun firme koja posluje u BiH. Samo imaj na umu da ti moras imati otvoren racun u toj banci, dakle ne mozes uplatu napraviti putem “opce uplatnice”. Aktiviraj sebi m-banking ili e-banking, neces imati nikakav problem da tako napravis uplatu.

Naravno, uz malo truda kupiti/prodati mozes i unutar zajednice, sto svakako preporucujem (neces dati ogromne provizije za uplatu/isplatu).

5 Likes

Hvala nisam znao,pokuso sam preko uplatnice hvala puno…snalazim se jos,naravno kupit cu ovdje…

2 Likes

Uplata mora doći sa računa koji je verifikovan na bcx.ba :grinning:

Super da si pitao, sad će i ostali znati

1 Like

Ja sam u Intesi i uzimao sam par puta na Binancu kripto valute bez problema. Drug u Raiffeisenu isto nije mogao.

1 Like

Unicredit ne pravi probleme

3 Likes

Ststistički najviše blokiranih transakcija je sa Unicredit, tako da ne bi ih baš preporučio nikome.

1 Like

Jeste li probali otvoriti ,VISA,karticu,PRIPAID CARD,I banka nema ništa sa vašim računom,u BiH ,tu karticu možete otvoriti u BBI banci ili , Špar case bank