SEC će odobriti Bitcoin ETF iduće sedmice?

Svima je jasno,pišemo historiju.A da li će zaista tako biti…ostaje da vidimo.

Vijest koju je objavio bloomberg pozivajuci se na anonimne izvore,da će SEC odobriti Bitcoin ETF uticala je na cijenu Bitcoina te smo vidjeli rast od 4% za nešto manje od sat vremena,te smo tako dostigli cijenu od 59,400$ (u trenutku pisanja)

Trgovci su optimistični u pogledu šanse da američko Povjerenstvo za vrijednosne papire i burze (SEC) upali zeleno svjetlo prvom ETF fondu vezanom uz bitcoin, smatraju analitičari. SEC vjerojatno neće blokirati početak proizvoda sljedećeg tjedna, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore. Povjerenstvo trenutno razmatra oko 40 prijavljenih ETF-ova vezanih uz bitcoin. Prema Bloombergu, očekuje se da će regulator odobriti barem neke od njih, čime će se otvoriti put za početak trgovanja.

Odobrenje ETF-a, koji mainstream investitorima pruža mogućnost izloženosti bitcoinu, bio bi snažan vjetar u leđa za kriptoindustriju koja se dugo zalagala za veće prihvaćanje digitalne imovine na Wall Streetu.

A kako ova vijest utiče na tržište možete vidjeti iz prošlosti:Bitcoin ETF fond odbijen od strane SEC-a

Izvor:SEC likely to allow Bitcoin futures ETF to trade next week: Reports

2 Likes

Grayscale planira da konvertuje najveći svjetski Bitcoin fond u “spot ETF”, a apliciraće za konverziju sljedeće nedelje, kaže CNBC.

Spot ETF mora da drži Bitcoin za razliku od fjučers ETF-a koji je juče odobren i koji ne drži Bitcoin.

Prema CNBC izvorima, Grayscale je čekao da SEC prvo odobri konkurenciji fjučers ETF kako bi sami aplicirali za ozbiljniji spot ETH.

Inače Bitcoin je skočio preko $60,000 na vjest o odobrenju prvog BTC ETF-a u Americi (ProShares Bitcoin Startegy $BITO), koji će biti pokrenut sljedeće nedelje.

Ovaj ETF nije ništa specijalno jer ne podrazumeva kupovinu Bitcoina (baziran je na fjučersima), ali je svakako značajan korak jer pokazuje veliku dozu povjerenja u Bitcoin od strane američkih vlasti.

Takodje, Valkyre, koji je isto dobio ETF odobrenje, ali za kripto fondove, počinje da radi za koji dan.

Da li je pametno za one koji su uložili u $GBTC da prodaju i kupe $BITO? Ne znam kako drugi razmišljaju, ali moje skromno mišljenje je: NE.

  1. GBTC zapravo drži BTC na stanju.

  2. Iako deluje da je fee jeftiniji za ETF, u stvarnosti vrv nije tako zbog rollover fees ovog ETF-a.

  3. GBTC je trenutno 20% ispod cijene.

Period razmatranja aplikacije traje 75 dana.
P.S: Za sve koji ne znaju šta su ETF - Ukratko ETF bi približio bitcoin velikim igračima poput trejdera sa wallstreeta.

SEC odobrio još jedan Bitcoin futures ETF, ovaj put VanEck-u!

Biće pokrenut sljedeće nedelje!

1 Like

Oko 40 bitcoin ETF-ova čeka odobrenje.

1 Like

Update :
SEC izgleda želi da berze implementiraju sveobuhvatan sistem nadgledanja korisnika prije nego što odobri spot Bitcoin ETF.

Spot ETF bi bio JAKO bullish za kripto! Mnogo više od fjučers ETF-a koji je odobren u oktobru prošle godine, kad je pogurao $BTC na All-Time-High cijenu.

Spot ETF podrazumijeva kupovinu pravog Bitcoina, fjučers ETF ne podrazumijeva.

Misljenja sam da se za pocetak ceka da americke drzavne agencije iznesu prijedloge za kripto regulaciju prema Bajdenovom naredjenju od prije par nedelja. Rok za prijedloge je negdje na ljeto.