Problemi sa infurom

Ako imate trenutno problem sa korištenjem aplikacija/novčanika/transakcija, znajte da je Infura zabagovala za Eterijum, Optimism, Polygon, Filecoin i Arbitrum.

Evo i uputstva za promjenu podesavanja na metamasku - LINK , kako bi se prebacili sa Infure na nodove koji su hostovani na Alchemy provajderu.

Metamask inače po defoltu koristi JPMorganovu Infuru koja je centralizovano sr#nje i veliki problem za kripto generalno jer je gomila nodova/rpc na Infuri.

Tako da za početak ćemo da se prebacimo na nodove koji su na Alchemy provajderu (koji radi odlično), pa ćemo viditi za dalje.

Danasnji outage je trajao ozbiljno dugo, i vise od 80% stvari na ETH mrezi je bilo mrtvo tih nekoliko sati. Najbolji pokazatelj je ETH gas fee u tih nekoliko sati: jednocifren. Prosjecan korisnik nema sanse da zna konfigurisati ovo sto je Mendax naveo - a cak i da zna ne rjesava probleme jer bez obzira na Alchemy nodes korisnik nije u mogucnosti koristiti vecinu DeFi aplikacija (npr. uniswap, 1inch, itd) jer se one interno oslanjaju na Infura nodes. Dakle, uz Alchemy node quick fix korisnik je jedino mogao poslati ETH ili token na ETH mrezi sa jedne adrese na drugu - nista vise.

Ironija: jedino “rjesenje” za trejdanje u tom trenutku je bilo poslati token na centraliziranu mjenjacnicu.

A koliko je samo trziste ozbiljno/racionalno/realno govori cinjenica da je ETH/BTC evaluacija u konstantnom porastu od kada se outage desio. Kad se nesto slicno desi u ozbiljnom tech svijetu, vrijednost kompanije koja stoji iza tog proizvoda pretrpi znacajan pad (vidjeti primjer Facebook-a) - ironicno je da se ovdje desilo suprotno. Trziste apsolutno nije briga za fundamente (slicno, vidjeti Solana primjer od prije par mjeseci kada su svakodnevno imali outage).

Cheers!

2 Likes