Može li država blokirati Bitcoin?

Ukratko, nema šanse, uništili bi sami sebe ko god ovo proba… činjenica je da bi vlade morale preuzeti punu kontrolu nad internetom u državi, što nas dovlači do totalne kontrole, a znamo kako to može završiti za njih.

Od najranijih dana Bitcoina postojala je zabrinutost da je samo pitanje vremena dok vlade nisu počele blokirati kripto valute širom svijeta.


Kao prvo, Bitcoin se često navodi kao prijetnja tradicionalnim monetarnim sistemima, s mogućnošću da naruši kontrolu centralnih banaka nad novčanom ponudom. Postoje i (uglavnom neutemeljene) zabrinutosti da Bitcoin olakšava trgovinu drogom i pranje novca, zbog svoje pseudo-anonimne prirode.

No, da li moguće da vlade mogu zabraniti bitcoin može varirati od regije do regije?

Bitcoin je u nekim zemljama već zabranjen!

Trenutno samo nekolicina zemalja postavlja otvorenu zabranu na Bitcoin - i zabranjuje interakciju, posjedovanje ili korištenje kripto valute u bilo kojem obliku ili obliku. Te zemlje uključuju Alžir, Ekvador, Egipat, Nepal i Pakistan.

Nekoliko drugih ljudi, uključujući Saudijsku Arabiju i Tajvan, također su uveli djelomičnu zabranu kripto valute, obično blokirajući financijske institucije da se bave kriptovalutama ili olakšavaju bitcoin transakcije.

Primjer…
image

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je negativan stav prema kripto valutama, prošle godine navodeći da on “nije njihov obožavatelj”, i opisao njihovu vrijednost kao “zasnovanu na tankom zraku”, što samo dokazuje koliko se pravi glup ili ustvari jeste glup.

Međutim, rizik od opšte zabrane Bitcoin-a u SAD-u vrlo je malo vjerovatno, s obzirom na napore različitih grupa za lobiranje kriptovaluta i nedavni pozitivni pomak među kreatorima politika, plus ako imalo znate kako da se sakrijete danas na internetu, ne postoji način da vas neko natjera da ne koristite kripto valute (činjenica).

Ipak, nametanjem oštrih regulatornih zahtjeva za Bitcoin ekosistem, vlade bi mogle otežati pribavljanje i korištenje kripto valute, bez da je službeno zabrani.

“Bitcoin je previše duboko usađen u američki financijski sustav, i kulturološki i tehnološki, da bi ga neko zabranio”, izjavio je Marshall Hayner, izvršni direktor MetalPaya. “To bi značilo zatvaranje institucija koje nadziru milijarde dolara imovine, protjerivanje desetina hiljada radnih mjesta, slanje inovacija u inozemstvo i podsticanje crnog tržišta za Bitcoin.”

Provođenje zabrane pokazale bi se kao težak poduhvat
Iako je jasno da je sasvim moguće da vlada zabrani Bitcoin, zapravo bi sprovođenje zabrane bilo jako teško - ako ne i nemoguće - u mnogim zemljama. Ako vlada ne nadzire strogu kontrolu nad Internetom, pojedinci će gotovo sigurno moći preuzeti softver Bitcoin novčanika, pokrenuti čvor (node) i dovršiti transakcije uz malo truda, a da ne ulazimo u priču kripto valuta koje se fokusiraju na privatnost transakcija (Monero, Dash, Verge i drugi)

O tome govori činjenica da u većini zemalja još uvek postoji značajan broj Bitcoin korisnika koji su to već zabranili. Prema izvještaju firme We Are Social za 2019. godinu, oko 4% korisnika interneta u Egiptu trenutno posjeduje kripto valute, dok je platforma za praćenje tržišta kriptovaluta CoinMarketCap navela Pakistan kao jednu od najbrže rastućih demografija korisnika u prvom tromjesečju 2020. godine.

Isto tako, čak i u zemljama sa strogim internetskim kontrolama, različiti alati koji se koriste da bi se zaobišla ta ograničenja (VPN,TOR, I2P) mogli bi učiniti zabrane neefikasnim. Na kraju krajeva, nevjerojatno je teško provesti zabranu upotrebe Bitcoina kada praktički bilo ko može pristupiti Bitcoin blockchainu putem Blockstream satelita koristeći relativno jeftin softverski definirani radio (SDR) ključ i antenu.

“SAD bi mogle donijeti stroža ograničenja za kupovinu i prodaju BTC-a, ali izravnu zabranu ne bi bilo moguće provesti”, rekao je Hayner.

Tu je i pitanje hoće li uvođenje zabrane Bitcoin-a jednostavno potaknuti ljude da dobiju argument je koji je iznio ekonomist Saifedean Ammous, autor knjige Bitcoin Standard. Njegovo obrazloženje je da bi vladina obrušavanja na Bitcoin ilustrirala da predmetna vlada nastoji ograničiti financijsku slobodu ljudi i poslužila bi da se istakne korisnost kriptovalute.

“Ako vam banka kaže,” Ne možete kupiti Bitcoin sa svojim bankovnim računom. To je zaista samo reklama za Bitcoin ", rekao je.

Umjesto toga, vlade bi mogle pokušati potkopati potražnju za Bitcoinom smanjujući ekonomski poticaj za njegovo korištenje - stvaranjem “bolje” alternative, a svi znamo njihove “bolje” alternative :smiley:

1 Like
1 Like