Mining za početnike

Za sve nove korisnike koji bi htjeli probati mining kriptovaluta, saznati da li je računar ili hardver koji već posjeduju kompaktibilan za mining neke od kriptovaluta ili iz čiste
radoznalosti probati mining, ovim putem želim vam predstaviti za mene lično jedan od najjednostavnijih načina za mining valuta, a ujedno i dobar “ispitivač” vašeg hardvera.
Riječ je o platformi za trgovinu hashrate-om nicehash.com

Na ovoj platformi vrši se trgovina hashrate-a t.j. miner daje svoj hardver na korištenje platformi na kojoj drugi korisnici mogu kupovati moć vašeg procesora ili grafičke karte
da bi kopali kriptovalutu za koju je vaš hardver kompaktibilan.

Proces registracije neću opisivati iz razloga što je isti kao i kod svih drugih stranica nego ću preći na skidanje i instalaciju mining softvera.
Nakon registracije, ulogujte se na stranicu, skrolajte na dno te kliknite download center

Zatim skidamo NiceHash miner

Link će nas proslijediti na github gdje ćemo skinuti instalaciju

Prije nego što instaliramo nicehash potreban nam je bitcoin wallet. Kako napraviti bitcoin wallet možete pronaći u drugim temama na forumu.
Nicehash je platforma preko koje mi dajemo svoj hardver na tržište na kojem kupci hashrate biraju koji koin žele kopati, a bivamo plaćeni u Bitcoinu te je iz ovog razloga bitcoin wallet neophodan da bi počeli. Nakon skidanja istalacije pristupamo instaliranju. Kao i kod registracije, sve isto, next next next.
Kada dođemo do koraka prikazanog na slici ispod biramo enter bitcoin address manually te kopiramo bitcoin adresu koju smo ranije napravili.Ne prepisujte gornju adresu jer će onda novci ići meni :slight_smile:
Prilikom instalacije će Windows defender reći da program šteti vašem računaru. Ako želite kopati kripto valute ovo ćete morati dopustiti.
windef 1
Kada nam iskoči ova notifikacija potrebno je da je kliknete te u sljedećem prozoru dozvolite programu pristup vašem računaru.


Htio bih spomenuti da je ova platforma u decembru 2017. godine bila žrtva hakerskog napada gdje je provaljen Bitcoin wallet te je ukradeno skoro 4700 bitcoina, a da su krajem prošle godine oštećenim korisnicima vratili sve pokradene kriptovalute.
Konačno smo spremni. Na sljedećem prozoru će nam se prikazati hardver sa kojim možemo kopati.
Trenutno koristim procesor starije generacije koji nije kompaktibilan za mining te ga nicehash ne prikazuje.

Nakon klika na start mining, program će izvršiti tzv. benchmark te ubrzo počinjemo kopati.
Kada sam na početku posta rekao da je nicehash dobar ispitivač vašeg hardvera, mislio sam na sljedeći prozor, a to je prozor u kojem se u stvari vrši mining. Kopanje svake valute se vrši po određenom logaritmu te određeni hardver odgovara određenom logaritmu. Tako npr. ovoj grafičkoj karti najbolje odgovara ethash logaritam te ona kopa etherum koji se na platformi zamjeni za bitcoin koji ćemo poslije dobiti na wallet.


Ukoliko na raspolaganju pored grafičke karte imate i procesor trebali bi da imate dva ovakva prozora koji kopaju po različitim logaritmima. Napominjem da ovi prozori ne moraju biti isti kao što su prikazani na slici u zavisnosti od vašeg hardvera. Na primjer, grafičke karte do 4GB više ne mogu kopati ethereum tako da će platforma automatski pronaći najprofitabilniji coin za vaš hardver te ga kopati, a vas isplaćivati u bitcoinu.
Podaci koji se prikažu u mineru odmah nakon pokretanja nisu tačni jer je potrebno određeno vrijeme da bi se podaci sračunali.

Želim zamoliti starije članove i iskusnije minere ukoliko sam nešto zabrljao ili pogrešno rekao da me isprave :smiley:
Happy mining!

3 Likes

Nikako NE kopati za Nicehash, samo nabaviti svoju ETH adresu, majner skinuti phoenix miner ili t-rex i udri. Kada vi kopate, dobijate direktno fees od korisnika mreze kao naknadu za minere.

Post je zamišljen za nekoga ko je tek naučio napraviti svoj wallet, naravno da je bolje svaki altcoin kopati direktno za sebe, a ne preko posrednika. Ako ne znamo ništa ni o jednoj kriptovaluti moje mišljenje je da je nicehash odličan način za naučiti nešto.

Ko nema grafičke karte i ne želi da se zeza sa rigovima, imate i miningrentals, koji je dosta iskreniji od nicehash.

Napisao sam kako možete rudariti npr. RXC, gdje možete rent-a-hash, ali možete kopati šta želite.

Pozz , novi sam na vasoj stranici …Iskreno nemam nekog iskustva sa ovim kripto valutama …mene zanima koju aplikaciju koristiti za rudarenje,mislim koji program…Trenutno koristim laptop a i imam mobitel redmi 7 pro,za pocetak…Pa eto ako ko ima da mi predlozi sta koristiti za pocetak…unaprijed hvala i lijep pozdrav

Dobro nam došao!

Ne bi želio da ti spustim “hype” koji se dešava u ovom trenutku, ali ne bi preporučio rudarenje sa laptopom, kao i sa mobilnim uređajem.

Razlog savjeta je to što ćeš uveliko skratiti radni vijek laptopa, što i nije baš neki profit kada se u konačnici izračuna.

Osim ako je u pitanju osnovna edukacija tj. upoznavanje sa miner software i sve ono što podrazumjeva osnovu rudarenja kripto valuta.

Jedan od razloga nastanka RXC-a tj. naše domaće community kripto valute, jeste baš ovaj u kojem novi član dolazi, te nema pojma šta se dešava niti kako da počne.

Malo pregledaj na koji način se rudari RXC, kao i na koji način se može pristupiti rudarenju kripto valute bez da imate bilo kakav uređaj kod sebe (rent-a-hash).

Na rxcpool.crypto.ba ćeš vidjeti trenutno par rudara kako zajedno “rudare” blokove RXC-a te dijele nagradu.

Odradi RXC QT wallet giveaway kako bi ti poslao nešto RXC da se upoznaš, te da uradiš svoju prvu kripto transakciju.

Zatim pogledaj kako se može iznajmiti hashrate te isti usmjeriti na koji god coin izaberete.

Za početnike bih preporučio Cudominer. Bolji je od Nicehash-a jer ima manje provizije i dosta je efikasniji.

Zapravo…ne bih rekao da je baš samo za početnike. Smanjuje glavobolju i kada su farme u pitanju, ali iskreno, nisam još uvijek preselio farmu u potpunosti. Računari u firmi i RIG su na Cudominer-u, ali ću uskoro i ASIC prebaciti.

Ja sam počeo sa Nicehash-om, ali sam odmorio otkako sam prešao na Cudominer i više se isplati.
Za sve što treba u vezi CM-a tu sam…otvorićemo, ako treba, i posebnu temu jer mogu dosta da pomognem kada je on u pitanju.

1 Like

Nicehash je skupina lopova koji kradu ljudima hashrate na kratke periode. Prije su bili solidni, međutim toliko puta su “napadnuti” te su sredstva nestajala, zatim su prodani par puta… ukratko, bježite od NiceHash.

Mi koji rentamo hash, koristimo MiningRentals, koji su ako ništa bar pošteni :slight_smile:

1 Like

Da…kod njih sam počeo i stalno su bile neke ‘‘cimalice’’…
Sada ne znam kakvi su, ali po komentarima vidim da se nije puno toga promijenilo.

MiningRentals je ok…sa njima nisam imao neprijatnih iskustava. Slično je i kod Cm-a, ljudi uzimaju procenat na izrudareno, u razumnim vrijednostima, i zbog čega bi onda krali Hashrate i pravili slične gluposti. Samim tim krali bi i od sebe :slight_smile:

1 Like