Kako pronaći najbliži Bitcoin bankomat?

Bitcoin je, može se reći sve, kada se govori o digitalnoj ekonomiji i bezgotovinskom društvu. Bankomati, dakle, ne bi trebali imati mjesta u ovoj virtualnoj ekonomiji … zar ne ? Pokazalo se pogrešno. Bitcoin bankomati niču širom svijeta, nudeći kupcima jednostavan način za kupovinu Bitcoina na ulici.
[center][/center]
[center]

[/center]

Šta je Bitcoin bankomat - ATM ?

Bitcoin bankomati izgledaju poput bilo kojeg drugog bankomata. Ključna razlika je u tome što redovni bankomati služe za gotovinu dok Bitcoin bankomati omogućavaju ljudima da trguju Bitcoinima (a ponekad i drugim kriptovalutama), direktno u trgovini, tržnom centru ili na parkiralištu.

Postoje dvije vrste Bitcoin bankomata: jednosmjerni i dvosmjerni bankomati. Jednosmjerni bankomati omogućuju vam samo kupnju bitcoina, bilo gotovinom ili karticom. (Oni koji primaju gotovinu, stoga, ne trebaju bankovne račune, za razliku od uobičajenih bankomata.) Dvosmjerni Bitcoin bankomati omogućuju vam i da prodate svoj Bitcoin u zamjenu za gotovinu.

Prvi javni Bitcoin bankomat otvoren je 29. oktobra 2013. u Vancouveru u Kanadi. Globalno postoji preko 15000 bankomata za Bitcoin, a preko 13000 ih je u SAD-u, daleko najviše u poređenju sa bilo kojom drugom zemljom.

Zašto koristiti Bitcoin bankomat?

Neke banke blokiraju transakcije kriptovaluta, što znači da je jedini način da vlasnici računa dobiju Bitcoin upotreba Bitcoin bankomata.
U prvim danima Bitcoin bankomati mogli su se koristiti za anonimnu kupovinu Bitcoina. Međutim, u novije vrijeme regulatori su usmjerili pažnju na Bitcoin bankomate u pokušaju borbe protiv pranja novca.

Ipak, za male kupovine, Bitcoin bankomati mogu biti prikladan način za dobivanje Bitcoina bez potrebe da prolaze kroz gnjavažu oko postavljanja računa na kripto berzi.

Kako pronaći Bitcoin bankomat ?

Postoji niz različitih web lokacija za pronalaženje Bitcoin bankomata. Jedna od vodećih opcija je CoinATMRadar, koja radi unošenjem adrese i generiranjem liste najbližih bankomata. U njemu su navedene neke naknade za svaki bankomat, kao i kripto valute koje bankomat podržava.
[center][/center]
[center]

[/center]

[center]

[/center]

Postoji i nekoliko mobilnih aplikacija za pronalaženje Bitcoin bankomata. Možda najpopularniji je CoinATMRadar, koji ima preko 100 000 preuzimanja u Google Play trgovini. Možete podijeliti svoju lokaciju s aplikacijom da biste pronašli najbliži bankomat. Pored njega postoji i Bitmap.

1 Like

https://www.klix.ba/biznis/finansije/u-sarajevu-se-otvara-prvi-bitcoin-bankomat/230208079