Digitalni Euro?

Evropska Centralna Banka (ECB) razmatra pokretanje digitalnog eura koji bi bio dizajniran da dopuni gotovinu.

[center]

[/center]

U izjavi 12. oktobra Odboru za ekonomske i monetarne poslove Evropskog parlamenta, član izvršnog odbora ECB-a Fabio Panetta kaže da se potreba za digitalnim eurom brzo približava jer se evropsko društvo brzo kreće ka digitalnim plaćanjima.

„Nemamo digitalnu valutu koju je izdala centralna banka i koju možemo koristiti za sve naše svakodnevne transakcije. Digitalni euro će popuniti tu prazninu i biti digitalni ekvivalent novčanicama eura. Dopunio bi gotovinu, a ne bi je u potpunosti zamenio."

Panetta također naglašava da digitalni euro ne bi zadirao u privatnost njegovih korisnika.

„Digitalni euro odgovarao bi osnovnom pravu ljudi na privatnost - već istražujemo načine kako da ga poboljšamo. Za razliku od privatnih dobavljača, centralna banka nema komercijalnih interesa povezanih sa podacima potrošača."
Iako je gotovina i dalje preferirani način transakcija u eurozoni, njegova privlačnost se brzo smanjuje. U nekim zemljama su se gotovinska plaćanja smanjila sa 79% u 2016. na 73% u 2019., napominje Panetta.

[center]

[/center]

Kako se Evropljani odmiču od gotovine, Panetta ponavlja važnu ulogu ECB-a da Evropljanima osigura siguran i lak pristup novcu.

„Centralne banke imaju osnovni zadatak pružiti građanima beskrajan pristup jednostavnim, sigurnim i bezrizičnim načinima plaćanja.“

Nakon perioda priprema, ECB će sredinom 2021. odlučiti hoće li nastaviti s inicijativom pokretanja digitalnog novca.