Decentralizirani tango u Venecueli (II dio)

Članak izvorno prenešen sa Venecuela lansirala svoju prvu kriptovalutu

"Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da je država prikupila 735 miliona dolara tokom prvog dana pretprodaje svoje kriptovalute “petro”.
Maduro se nada da će digitalna valuta omogućiti ovoj zemlji da prevaziđe posljedice američkih sankcija, u vrijeme kada je nacionalna valuta bolivar pala na istorijsku najnižu vrijednost, a hiperinflacija raste tokom ekonomskog kolapsa.

Stručnjaci za “blockchain” tehnologiju smatraju da petro vjerovatno neće privući značajnije investicije.

Opozicioni lideri rekli su da prodaja kriptovalute predstavlja nelegalno izdavanje oblika državnih obveznica i da se zaobilaze zakoni.

Američki State Department upozorio je da se ovim možda krše sankcije koje su uvedene prošle godine.

Maduro nije objavio detalje o inicijalnim investitorima i nije predočio dokaze za tvrdnju o prikupljenom novcu. On je rekao da bi petro mogao da se koristi u turizmu, prodaji benzina i pojedinim naftnim transakcijama.

Na zvaničnom web sajtu objavljeno je uputstvo za otvaranje virtuelnog novčanika za čuvanje kriptovalute. Javno trgovanje ovom digitalnom valutom počinje sljedećeg mjeseca."

O problemu sa kojim se Venecuela i venecuelanski narod susreću nakon hiperinflacije, te ogromnoj ulozi Bitcoina, već sam pisala objašnjavajući razloge zašto je decentralizacija sistem koji će najviše uticaja imati na krajnje korisnike, kolokvijalno rečeno - “obične” ljude. Samim potezom Venecuelanske vlade, kreirao se okvir za aboliciju decentralizovanog Bitcoina i drugih kriptovaluta kroz centraliziranu, državnu kriptovalutu u socijalističkoj državi. Sami temelj ideje kriptovaluta se bazira na privatnom vlasništvu decentraliziranog digitalnog novca koji će biti i mora biti dostupan svakoj zainteresiranoj individui.

Venecuelanska vlada je odlučno ušla u “rat” sa Trumpovom administracijom i sankcijama kroz leđa kriptovaluta i naroda koji iz dana u dan sve više i više koristi kriptovalute, primarno Bitcoin. Venecuelanska vlada nije lansirala rješenje, nego model centraliziranog digitalnog novca koji ima za cilj da narod Venecuele izbavi iz ekonomskog kraha u kojem su se našli greškama vlade.

Decentralizirajmo centralizirano!

1 Like

Ne znam kakvo ce stanje biti ako se sazna ko je sve ulozio. Da li ce ti korisnici imati posljedica, od demokratizovanih drzava…
Ali, moje misljenje, je da ovaj petro nece uopste pomoci narodu. Da je Maduro htio kripto ekonomiju, pretvorio bi svoj ekonomski sistem u kripto sistem. Tipa, placanje struje, vode, hrane, nafte itd. kriptom. Bilo kojim kriptom i na taj nacin stvarao zalihe decentralizovanog “novca”. Ne bi hapsio “rudare”… Treba samo malo razmisliti i doci do zakljucka da ovaj ICO finansira diktatora…

2 Likes