Bitcoin je sada skuplji od kilograma zlata

Na današnjem vrhuncu od 57.705 dolara, jedan je bitcoin premašio cijenu kilograma zlata.


Ranije ovog tjedna, u raspravi na Twitteru s dilerom poluga, Peter Schiffom o relativnim zaslugama Bitcoina u odnosu na zlato kao zalihu vrijednosti, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je, “mogli biste imati i kripto.”

Musk je odavno poznat po tweetovima koji se kreću na tržištu u kripto-stihu, ali ovog su tjedna njegove moći pumpanja na Twitteru postale divinirajuće. Od danas biste mogli imati i Bitcoin preko zrna zlata ako želite sačuvati svoju vrijednost.

Danas u 10:49 UTC UTC, Bitcoin je dosegao svoj vrh na 57.634 dolara, što je daleko premašilo otprilike 57.336 dolara izračunatu za kilogram zlata na TradingViewu.

Kada fiat novac opada, zlato i kripto raste
Cijena zlata u odnosu na Bitcoin je na najnižoj razini, dok je sama cijena Bitcoina na najvišoj razini.

Prošlog ljeta vrijednost američkog dolara naglo je pala zbog mjera kvantitativnog ublažavanja. Federalne rezerve Sjedinjenih Država brzo su tiskale neviđenu količinu novca. Iako je vladina statistika rekla da je stopa inflacije samo 1%, životni troškovi i cijene roba i usluga naglo su porasli tijekom pandemije.

Otprilike u to vrijeme porasli su i zlato i Bitcoin. Prvog srpnja kilogram zlata iznosio je 57.093 američkih dolara. Do 4. kolovoza iznosila je 65.477 dolara. U istom je razdoblju cijena Bitcoina porasla s 9.145 USD na najvišu razinu 2. kolovoza od 12.034 USD. Budući da je glavna svjetska rezervna valuta bolna, ulagače je privlačilo i zlato i Bitcoin kao zaštita od inflacije.
Cijena zlata u međuvremenu je opala, iako je više-manje ostala stabilna. Pravi pokretač ovdje je naravno Bitcoin, koji je porastao gotovo pet puta.

Koliko će bitcoin biti skuplji sljedeći tjedan u usporedbi s kilogramom zlata? Ili ako se tržište iznenada sruši, koliko je jeftino?
Izvor: Bitcoin is Now More Expensive Than a Kilogram of Gold - Decrypt

2 Likes